.

.
SOMETHING BIG STARTS IN A FEW DAYS...

Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Πως φτιάχνω σπιτικό χωριάτικο ψωμί

ΣΠΙΤΙΚΟ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΨΩΜΙ

Σήμερα θα σας δείξω πως να φτιάχνετε το δικό σας σπιτικό πεντανόστιμο χωριάτικο ψωμί. 
Είναι τόσο απλό, που σίγουρα θα δοκιμάσετε. Αναπόφευκτα θα κάνετε τις συγκρίσεις με το ψωμί που αγοράζετε από το φούρνο της γειτονιάς.

Υλικά για ψωμί


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΣΠΙΤΙΚΟ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΨΩΜΙ

Τα υλικά που χρειάζεστε για να φτιάξετε το δικό σας πεντανόστιμο ψωμί είναι:
α) 1 κιλό σκληρό αλεύρι ή 6 φλυτζάνες του τσαγιού (στο παράδειγμά μου χρησιμοποιώ το "Αλεύρι για παραδοσιακά ζυμωτά"  ή παίρνω από έναν μύλο χύμα αλεύρι από σκληρό σιτάρι
β) 1 κύβο φρέσκια μαγιά μπύρας 
γ) 6 φλιτάνες του τσαγιού χλιαρό νερό
δ) 3 κουταλάκια του γλυκού ημίχονδρο αλάτι
ε) 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρι
στ) 250 gr προζύμι
ζ) 1 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο.

Οδηγίες παρασκευής ψωμιού

Στη λεκάνη ζυμώματος ρίχνω τις 3 φλυτζάνες χλιαρού νερού το προζύμι και τη μαγιά. Αφού διαλυθή το προζύμι ρίχνω τα 6 φλυτζάνια του τσαγιού αλεύρι μαζί με το αλάτι και τη ζάχαρι.
Ζυμώνω το μίγμα για περίπου 20 λεπτά προσθέτοντας 1 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΣΠΙΤΙΚΟ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΨΩΜΙ
Τώρα ήρθε η ώρα να αφήσουμε τη ζύμη να φουσκώσει.
Τοποθετούμε το μπωλ με τη ζύμη του ψωμιού μέσα σε μια σακούλα.
ΜΠΩΛ ΖΥΜΗ ΜΕΣΑ ΣΕ ΣΑΚΟΥΛΑ
Τοποθετούμε το τυλιγμένο με τη σακούλα μπωλ μέσα σε μία κουβέρτα και την αφήνουμε σε ένα μέρος του σπιτιού που έχει ζέστη (δεν έχει ρεύμα και δεν είναι κρύο το δωμάτιο).
ΜΠΩΛ ΜΕ ΖΥΜΗ ΜΕΣΑ ΣΕ ΚΟΥΒΕΡΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΦΟΥΣΚΩΣΕΙ
Μετά από περίπου μισή ώρα και αν όλα έχουν πάει καλά, αφαιρούμε το μπωλ από τη κουβέρτα. Αν η ζύμωση έχει γίνει, θα το καταλάβετε από τη μυρωδιά (μυρίζει ζύμη) και από την αύξηση του μεγέθους της ζύμης (δείτε την επόμενη εικόνα - Συγκρίνετε το ύψος που είχε προηγουμένως η ζύμη με αυτό που έχει τώρα).
Η ΖΥΜΗ ΕΧΕΙ ΦΟΥΣΚΩΣΕΙ
Ξαναζυμώνουμε τη ζύμη. Αν κολλάει στα χέρια σας, βοηθά να αλείψετε τα χέρια σας με λίγο λάδι.
Πέρνουμε ένα ταψί και απλώνουμε μέρος από το αλεύρι που κρατήσαμε στο πρώτο βήμα. Το αλευρωμένο ταψί θα κάνει το ψωμί μας να μην κολλήσει. Η ζύμη θα πατήσει επάνω στο αλεύρι αντί στο μέταλλο.
ΑΛΕΥΡΩΜΕΝΟ ΤΑΨΙ
Αφαιρούμε από τη ζύμη ένα μικρό κομμάτι (περίπου 200 ml) και την αποθηκεύουμε στο ψυγείο. Αυτό το μικρό κομμάτι ζύμης θα είναι το προζύμι μας για το επόμενο ψωμί.
Αν σκοπεύετε να κάνετε ξανά ψωμί μέσα σε 2 ημέρες, βάλτε το στη συντήρηση, διαφορετικά στην κατάψυξη.
Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και πλάθουμε δύο μπαλίτσες. Από τις μπαλίτσες αυτές θα προκύψουν τα καρβελάκια το ψωμί.
Τοποθετούμε τις μπάλες της ζύμης επάνω στο αλευρωμένο ταψί και τις μετακινούμε πάνω κάτω - δεξιά αριστερά ώστε να βεβαιωθούμε ότι το αλεύρι ανάμεσα στη ζύμη και το ταψί θα πάει παντού.
Παίρνουμε το υπόλοιπο από το αλεύρι και το ρίχνουμε πάνω από τις μπάλες της ζύμης. Απλώνουμε ομοιόμορφα ώστε το αλεύρι να αγκαλιάσει όλη τη ζύμη.
ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΣΠΙΤΙΚΟ ΨΩΜΙ ΑΛΕΥΡΩΜΕΝΗ
Πέρνουμε ένα μαχαίρι και χαράσουμε ένα σταυρό σε κάθε μπάλα ζυμαριού.
ΧΑΡΑΣΟΥΜΕ ΣΤΑΥΡΟ ΣΕ ΚΑΘΕ ΖΥΜΗ
Σε αυτή τη φάση ανάβουμε το φούρνο και τον ρυθμίζουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου (πάνω-κάτω).
Μέχρι να ζεσταθεί ο φούρνος, αφήνουμε τη ζύμη μας να "ηρεμήσει". Μέσα σε αυτό το μισάωρο, θα δείτε τις μπάλες της ζύμης να μεγαλώνουν, να απλώνουν και ο σταυρός που κάνατε προηγουμένως, να μετατρέπεται σε χάσματα.
Η ΖΥΜΗ ΗΡΕΜΕΙ ΚΑΙ ΑΥΞΑΝΕΙ ΣΕ ΟΓΚΟ
Όταν η θερμοκρασία του φούρνου φτάσει στους 200 βαθμούς Κελσίου βάλτε το ταψί μέσα.
Ψήστε για 45-55 λεπτά.
Θα έχετε το πιο νόστιμο ψωμί που έχετε φάει τα τελευταία χρόνια!
ΣΠΙΤΙΚΟ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΨΩΜΙ
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
- Στις πρώτες προσπάθειες, να είστε προετοιμασμένοι και για αποτυχίες.
- Τις πρώτες φορές που θα επιτύχετε να κάνετε καλό ψωμί, θα ανακαλύψετε ότι θα τρώτε πολύ περισσότερο ψωμί από ότι συνήθως. Είναι φυσιολογικό. Απολαύστε τη νοστιμιά του χωρίς ενοχές. Συνοδέψτε το ζεστό φρεσκοψημένο ψωμί, με τυρί, βούτυρο, ντομάτες, λάδι, κ.λπ. Είναι τόσο νόστιμο...
- Καθώς θα το συνηθίζετε, θα επιστρέψει η κατανάλωση του ψωμιού στα φυσιολογικά επίπεδα!
- Θυμηθείτε να πείτε ένα "ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ" στους αγρότες που καλλιέργησαν τα σιτηρά από τα οποία έγινε το αλεύρι που χρησιμοποιήσατε. Χωρίς αυτούς, δε θα είχαμε σπιτικό, χωριάτικο ψωμί...